3 dec / So2022

Nebudeme ticho


Už to budú onedlho dva mesiace, odkedy boli 12. októbra 2022 v Bratislave pred kaviarňou Tepláreň zavraždení dvaja mladí ľudia. Všetci vieme, že hlavným motívom vraždy bola skutočnosť, že sa hlásili ku komunite LGBTI+.

Dúhovú vlajku máme v našom kultúrnom centre Kláštor už dávnejšie, zvykli sme ju občas symbolicky vyvesiť. Keď sme sa však dopočuli o spomínaných vraždách, rozhodli sme sa, že táto naša dúhová vlajka musí ostať von permanentne. Ako prejav našej solidarity s LGBTI+ komunitou. O pár dní nato nás prišiel poprosiť pán vikár z Biskupského úradu, aby sme tú vlajku aspoň posunuli ďalej od kostola, keďže si mnohí veriaci mylne myslia, že ju vyvesila cirkev. Ustúpili sme, a to tak, že sme ju zavesili o pár okien ďalej. Už tak nebila do očí, ale to je fajn. Naším cieľom totiž nebolo niekomu biť do očí, ale dať najavo, že sa nás to týka. Jednoducho si v KC Kláštor myslíme, že to majú príslušníci LGBTI+ komunity v tejto krajine stále veľmi ťažké. STOJÍME NA ICH STRANE a chceli by sme, aby sa v našej krajine cítil každý bezpečne. (Krátka poznámka: naše kultúrne centrum sídli v budove bývalého františkánskeho kláštora v historickom centre Rožňavy, ale táto budova už roky patrí mestskej samospráve, nie cirkvi)

Minulú stredu, 30.11.2022, o 19-tej hodine sa stala jedna veľmi nepríjemná vec. Do našej kaviarne vošiel jeden agresívny muž. V tej chvíli sa v našej kaviarni nachádzalo zhruba 15 ľudí, vrátane dvoch rodín s niekoľkými malými deťmi. Atmosféra bola pokojná, bezpečná. Bolo počuť tlmené pokojné rozhovory, v jednej z miestností sa práve začala prednáška. Krátko po príchode tohto muža sa ukázalo, že má problém s tým, že na budove nášho kultúrneho centra visí dúhová vlajka. Neprišiel však diskutovať. Neprišiel sa zhovárať. Po niekoľkých minútach slovných provokácií prešiel do vrieskania, vulgarizmov a vyhrážok, až napokon fyzicky napadol hneď dvoch členov nášho tímu. V stredu o siedmej večer. Skončilo sa to všetko na polícii podaním trestných oznámení a pokazeným večerom.

Tak teda stručne, vecne a jasne: my tú našu dúhovú vlajku dávať dole rozhodne nemienime. Žijeme v krajine, kde takýmto spôsobom môžeme slobodne prejaviť svoj osobný názor a budeme tak robiť aj naďalej. Nijakým spôsobom tou našou vlajkou nespôsobujeme ujmu na zdraví nikomu z tých, pre ktorých je táto vlajka tŕňom v oku. Práve naopak, myslíme si, že v našej krajine máme obrovské rezervy v zaobchádzaní s ľuďmi s inakosťou. Z dôvodu vyvesenia tejto vlajky sme boli fyzicky napadnutí a bolo to veľmi nepríjemné. Ale NEZĽAKNEME SA.

Zároveň, táto dúhová vlajka, vejúca v okne nášho kultúrneho centra, je jedinou dúhovou vlajkou v celom našom okresnom meste. Poviem to inak. V celom našom meste – s výnimkou nášho kultúrneho centra – sa nenašla ochota a dostatočná odvaha vyvesiť túto vlajku na nijakom inom okne, či inštitúcii. V krajinách západnej Európy je pritom úplne bežné vidieť dúhové vlajky pri vchode do verejných knižníc, škôl, ako aj kultúrnych či samosprávnych inštitúcií. Áno, sme historicky dosť konzervatívna spoločnosť. Áno, chce to ešte dosť veľa času. Nalejme si ale konečne čistého vína a dajme už tieto trápne výhovorky bokom.

Áno, nemuseli sme tú vlajku vyvesiť a k podobnému incidentu by nedošlo. Boli by sme v bezpečí. Lenže v našej krajine sa necíti v bezpečí množstvo ľudí, ktorí kvôli svojej sexuálnej orientácii zažívajú ešte oveľa horšie skúsenosti ako my v stredu. A NÁM TO NIE JE JEDNO.

Myslíme si, že ak by táto vlajka ako prejav podpory slabším a zraniteľnejším neviala iba na jednom jedinom okne v našom okrese, tom našom, nestalo by sa to, čo v stredu. Sme si istí, že tých, čo sa neboja zastať zraniteľnejších a slabších, je v našom meste viac. Je to ale tak ako vždy, že ich znovu nie je až tak veľmi počuť (ako tých vulgárnejších, nenávistnejších).

Myslíme si, že je čas dať jasne najavo, že NEBUDEME TICHO.

Richard Petro a tím KC Kláštor Rožňava

Nebudeme ticho

Ďakujeme za podporu

EEA_grants kcklastor rtvs fpu aktivna-komunita rtvs